Het 5de gedragsregel zal door iedereen waarschijnlijk anders worden uitgelegd. Emotie hoort bij het spel, wat verstaan we onder emotie? Wanneer is het nog een emotie en wanneer wordt dit wat anders?
Je kunt bij emoties heel verschillende reacties verwachten, van heel positief tot heel negatief! Maar het laatste deel van het 5de gedragsregel geeft een richting aan voor deze emoties.
Wanneer jij deze emotie niet op een ander richt dan zal het waarschijnlijk wel goed gaan!
Onlangs mocht ik vlaggen bij een team en mocht in de pauze ook in de kleedkamer thee drinken. Ook hier werd duidelijk dat het leveren van “feedback” niet altijd als positief wordt gezien.
De ene mens kan de commentaar wel “hebben” en de ander weer niet!
Zou je op je werk alles tegen je leidinggevende kunnen zeggen, of pas jij je dan enigszins aan? Hoe zeg je het dan? Eerst bedenken en dan zeggen, of flap je er alles maar uit!
Emotie hoort bij het spel, zonder lijkt mij een saaie bedoening. De emoties kunnen echter ook zorgen voor een zeer onprettige sfeer.
In mijn eigen werkzaamheden(docent vmbo) zijn emoties continue aan de orde en het kanaliseren van deze emoties. Hoe werk je samen en hoe versterk je elkaar?
Dit is volgens mij niet anders bij de voetbal! Je mag/moet jezelf zijn, plezier hebben in wat je doet en kunnen samenwerken. Je moet elkaar steunen(als het kan met opbouwende kritiek) en ook blij zijn met fouten die er worden gemaakt. Fouten ontstaan doordat je iets hebt geprobeerd. Soms gaat door het proberen van iets er ook wel eens wat fout! Jammer als je hierdoor een tegendoelpunt krijgt! Maar het is en blijft maar een spel!
Zonder emoties voetballen kan volgens mij niet. Zelfs als alle spelers door robots zouden worden vervangen dan hebben de toeschouwers nog emoties. Winnen of verliezen, het blijven emoties!
In het kader van respect voor elkaar zou ik zeggen:” Heb aub emotie bij het spel maar toon deze alleen op een respectvolle manier naar elkaar!”
Berrt Kempers,
lid van de werkgroep Respect