We gaan ervanuit dat we kort na het opengaan van de middelbare scholen weer mogen starten.
Anders dan gedacht wil een belangrijk deel van de amateurvoetbalverenigingen liever het moment afwachten waarop ze helemaal open mag gaan, dan een competitie te starten zonder publiek en gesloten kantines. Het verlangen om het clubgevoel nieuw leven in te blazen, is groot. Zoveel werd mij duidelijk in de door de KNVB georganiseerde onlinesessies met tientallen bestuurders door heel Nederland.
Als er trouwens al een zegen toe te wijzen is aan de coronacrisis, dan is dit er een. Door het rap ingeburgerde video-vergaderen spreek je makkelijk en snel met veel verschillende mensen binnen de clubs.
Wat opviel tijdens de sessies was hoe positief er wordt gedacht. Terwijl Nederland corona-moe is, luisterde ik naar bestuurders die weliswaar met de nodige vragen zitten, maar de crisis vooral benutten om het over een andere boeg te gooien. Negatieve ontwikkelingen in het voetbal, die voor Covid-19 al bestonden, worden nu kritisch bekeken en aangepakt. Centraal staat daarbij de vraag: hoe houden we de leden en met name de jeugd betrokken bij de club?
Tekst gaat verder onder deze foto.
Hoe houden we de leden en met name de jeugd betrokken bij de club?
Alternatieven
Mede door de lobby van de KNVB en NOC*NSF is 240 miljoen euro extra sportspecifieke steun binnengehaald. Ik vraag me af of daar voldoende gebruik van wordt gemaakt. Laat je hierin helpen door de KNVB-helpdesk. Diverse verenigingen zijn daarom samenwerkingen aangegaan met andere sporten in de buurt, zoals het snelgroeiende padél en tennis om te kijken naar gezamenlijk aanbod. Er wordt samen met de KNVB ook al nagedacht over kleinere competitievormen, een aanwas van regionale toernooien (de vandaag gelanceerde KNVB Regio Cup bijvoorbeeld) en compactere voetbalteams voor de leeftijdsgroepen veertien tot achttien jaar. Denk aan 5 tegen 5 of 7 tegen 7-voetbal.
Tegelijkertijd worden nieuwe methodes gezocht om de vrijwilligers zoveel mogelijk bij de club te blijven betrekken, want die zijn meer dan nodig zodra de lockdown eraf gaat. Een aantal brengt zelfs weer een good old papieren clubblad uit om de gemeenschap in de vereniging levendig te houden. La Klompa, het verenigingstijdschrift van HBOK (Het Begon Op Klompen) uit Zunderdorp, bij Amsterdam, is daar een sprekend voorbeeld van. Hieruit blijkt: hoe digitaal ons leven ook is geworden, zo’n blaadje wordt verslonden en is ideaal om met bingo’s en loterijen extra geld binnen te halen. Sterker nog, jeugdspelers lezen het graag en doen er een moord voor om met een foto in de rubriek ‘speler van de maand’ te staan.
Bij alle clubs blijft het wel spannend op financieel gebied. De meeste staan er weinig rooskleurig voor. In dat opzicht is het belangrijk om goed gebruik te maken van de steunmaatregelen die de overheid ter beschikking heeft gesteld. Twee weken geleden is mede door de lobby van de KNVB en NOC*NSF nog een extra 240 miljoen euro sportspecifieke steun binnengehaald. Ik vraag me af of daar voldoende gebruik van wordt gemaakt. Laat je hierin helpen door de KNVB-helpdesk. Datzelfde geldt voor issues met de NOW-regeling. Vanwege een weeffout, waar nu voor gelobbyd wordt, ontvangen clubs geen looncompensatie voor de maanden juni en juli. Ik ga ervanuit dat we dit recht trekken.
Dilemma
Toch zit ik met een dilemma. Lang niet alle clubs willen wachten met de competitie en daarbij staan er op dit moment alleen al ruim 600.000 voetballers in Nederland stil. De vraag is wat het kabinet daarmee gaat doen. Wat het betekent voor de gezondheid van Nederland? Helemaal nu steeds meer jongeren kampen met depressiviteit en de jeugd in achterstandswijken het heel zwaar heeft.
Desondanks wacht de KNVB nog steeds op antwoord van premier Rutte en het OMT om te kijken naar wat er wel in plaats van niet kan.
We gaan ervanuit dat we kort na het opengaan van de middelbare scholen weer mogen starten. Dat begint met normaal trainen voor volwassenen en de B Categorie (veld, zaal en pupillen) gaat over naar de KNVB Regio Cup. Afhankelijk van de persconferentie op 9 februari beslissen we wat we gaan doen met de competities voor de A Categorie. Mocht ons te weinig tijd resten om die door de coronamaatregelen te hervatten, dan zal ook deze groep overgaan naar de Regio Cup. Daarnaast zou ik alle verenigingen op het hart willen drukken om nu alvast na te denken over voetbalaanbod in de zomer. Het is niet onwaarschijnlijk dat Nederland vakantie in eigen land gaat vieren. Wat een cadeautje is het dan, als bij je eigen club kunt trainen en spelen.
Wij helpen graag mee, verenigingen zijn sterker dan de crisis.
Jan Dirk v.d. Zee directeur amateurvoetbal