De  natuurgrasvelden op ons sportpark worden momenteel  geteisterd door engerlingen. Komende 3 weken kan er met zekerheid geen gebruik gemaakt worden van veld 1, veld 2 en veld 4. Dit is extra vervelend , omdat op dit moment kunstgrasveld 3  ook niet gebruikt kan worden i.v.m. de vervanging van de toplaag. Dit heeft grote gevolgen voor de opstart van het nieuwe seizoen.  Het laatst gepubliceerde trainingsschema komt met onmiddellijke ingang te vervallen.

Wat is er precies aan de hand?

Engerlingen zijn de larven van de meikever, de junikever of de rozenkever. Deze larven voeden zich met de wortels van de grasmatten. Hierdoor gaat het gras dood. Momenteel kunnen we complete plaggen gras van de velden tillen en in grote delen van het veld begint de bovenlaag los te laten. Door de verwachte droogte en hoge temperaturen  zal het snel verdorren en verbranden.

Bestrijding.

Bestrijding van de larven mag niet meer met chemicaliën. Dit gaat tegenwoordig door middel van aaltjes. Zodra de larve een aaltje opeet , gaat hij dood. Deze aaltjes moeten met een machine in de grond gebracht worden  op een diepte van enkele centimeters, zodat ze direct hun werk kunnen doen. Voorwaarde is echter dat het vochtpercentage in de grondhoog genoeg is. (35%) Daarom wordt op dit moment op alle aangetaste velden volop gesproeid.  De verwachte tropische temperaturen werken beslist niet mee, want aaltjes kunnen niet tegen felle zon.

Zo gauw de grond vochtig genoeg is kan het bedrijf Biocontrole beginnen met het inspuiten. Gelijkertijd wordt het veld opnieuw belucht , doorgezaaid en wordt er een wortelstimulator toegevoegd. Het graszaad heeft minimaal 3 weken nodig om uit te groeien en beloopbaar te zijn.

En nu?

Op dit moment zijn alleen veld 5 en veld 5-C inzetbaar. Er wordt gekeken naar alternatieven. Houd de website in de gaten voor aanvullende informatie .

 

 

Leave a comment

Copyright © | Website gerealiseerd door: Alexander Fokkert
KVK Nr: 40059538

vv. Vroomshoopse Boys
Flierdijk 5a
7681 RB, Vroomshoop

T: 0546 - 64 63 62
E: info@vvvroomshoopseboys.nl