Het televisieprogramma ZEMBLA zond woensdag 5 oktober 2016 bij de VARA op NPO 2 een item uit met de titel: ‘Gevaarlijk spel’. Deze uitzending ging over risico’s van rubber ingestrooid kunstgras. Een Amerikaanse voetbaltrainster waarschuwde in de uitzending voor deze korrels, die zijn gemaakt van oude autobanden. Een aantal deskundigen sluiten zich bij haar aan.

Op verzoek van de Nederlandse overheid is in 2008 door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzoek gedaan naar de veiligheid van de rubberkorrels. Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen risico met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden. Ook de KNVB bevestigt de uitkomsten van dit onderzoek. Inmiddels is wel een nieuw onderzoek opgestart in opdracht van de Europese Commissie naar de samenstelling van rubbergranulaat en de effecten op de gezondheid. Hiervan worden de uitkomsten in februari 2017 verwacht.

Ook bij Vroomshoopse Boys hebben we kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat korrels. Gezien de onrust die is ontstaan naar aanleiding van de genoemde tv-uitzending, gaan wij zo snel mogelijk, met de gemeente Twenterand en de overige Twenterandse voetbalclubs met kunstgras, in gesprek om zo snel mogelijk helderheid te krijgen of onze velden zijn ingestrooid met korrels die een gevaar zouden kunnen opleveren voor de volksgezondheid en indien nodig om een passende snelle oplossing hiervoor te vinden.

Zodra er meer nieuws is omtrent dit onderwerp zullen wij dit communiceren op onze website.

Het bestuur.

Leave a comment

Copyright © | Website gerealiseerd door: Alexander Fokkert
KVK Nr: 40059538

vv. Vroomshoopse Boys
Flierdijk 5a
7681 RB, Vroomshoop

T: 0546 - 64 63 62
E: info@vvvroomshoopseboys.nl