Sprankelend en spartelend ligt dan best wel dicht bij elkaar…

Vroomshoop, 12 December 2018. Op deze koude, maar droge woensdagavond mogen we op de Bosrand aantreden tegen Sportclub Rijssen in de achtste finale van de beker. We kennen onze tegenstander, want in de reguliere competitie hebben we ook tegen hen gespeeld en dat was nou niet echt een eitje. (Winst voor de Boys met 2-3) Via Justin hebben we een gelegenheidsscheidsrechter, dus de neutraliteit voor de Vroomshoopse Boys is gewaarborgd… Bij deze een bedankje voor de goede begeleiding.

De wedstrijd begint en het is meteen vuurwerk van Boyszijde. Het duurt nog geen 30 seconden, of de bal verdwijnt al in het doel van de Rijssenaren. Via een aanval die wordt opgezet over links belandt de bal via Marcel bij Steyn en deze schiet de bal hoog in de rechterhoek. De toeschouwers die ondanks de temperaturen toch in flinke getale aanwezig zijn gaan zich dan maar eens opmaken voor een mooi voetbalavondje. Het is tenslotte Champions league week hé 😉

Het spel speelt zich enkel en alleen af op de helft van Sportclub Rijssen. De spaarzame keren dat we de bal terug spelen op onze eigen keeper heeft als doel om opnieuw van achteruit op te kunnen bouwen. We spelen vlot combinatievoetbal waarbij we het veld goed breed houden. Op deze manier moet onze tegenstander erg veel meters maken en dat is precies wat we willen. Nadeel is wel dat zij zich massaal terug trekken op eigen helft en dat maakt het wel wat lastiger omdat het speelveld nu erg klein is geworden en ook nog eens erg druk bevolkt. We wisten toen nog niet dat dat zich ten gunste van de Boys zou keren, maar daar komen we straks nog wel op…

Zoeken, combineren en rondspelen is het motto, want Sportclub Rijssen heeft de spreekwoordelijke bus geparkeerd. Toch zijn ze zelf hun grootste vijand, want in de 20e minuut wordt een voorzet van Wouter via de rug van een tegenstander in eigen goal gewerkt. 2-0 voor de Boys.

In de 24e minuut wordt na een mooie solo vanaf de linkerkant Maxim binnen de 16 meter neergelegd. Penalty voor de Boys. Na kort overleg met onze aanvoerder mag Maxim hem dan zelf ook nemen. Het fluitsignaal klinkt en de bal verdwijnt hard en hoog in het dak van het doel. De Boys leiden met 3-0.

Het is nog niet echt een schiettent te noemen, maar de druk op Rijssense zijde is ongekend hoog. Zij spelen zeer behulpzaam mee als Tygo op de 16 meter een schot van richting veranderd ziet worden en de keeper kansloos laat. Boys 4, Sportclub Rijssen 0…

We gaan rusten met deze stand.

De tweede helft hebben de Boys als opdracht meegekregen om van meet af aan snel en hoog druk te zetten op Rijssen. We zijn nog aan het onderzoeken in welke taal onze leider en trainers dat dan hebben medegedeeld, maar het was alles behalve fel en druk zetten was het ook absoluut niet. In plaats daarvan verliezen we veel duels en ook de zijkanten worden niet meer zo makkelijk bereikt als in de eerste helft… #Wat zat er in de thee ???

Ondanks dat we niet compleet overlopen worden zijn we ook niet echt in staat om onszelf er (zoals dat zo mooi heet) onderuit te voetballen. We krijgen de bal niet altijd even makkelijk weg en dat resulteert dan ook in de nodige angstige momenten. De nadruk is opeens van aanvallen naar verdedigen komen te liggen en dat is toch heel anders voetballen dan dat je je tegenstander van het kastje naar de muur en terug kunt sturen. Het duurt dan ook niet lang of er wordt iets teveel ruimte gelaten en het schot wat daaruit volgt wordt door Sportclub Rijssen tot doelpunt gepromoveerd. 4-1.

Zij realiseren zich dat er ondanks de flinke achterstand misschien toch wat te halen valt in Vroomshoop. Aan ons de schone taak om dat met minstens één tegendoelpunt meteen de kop in te drukken. Helaas blijven we niet de partij die het spel bepaalt. Terugspeelballen zijn vaak angstig en worden niet meer met de nodige durf naar de zijkanten gespeeld. We zijn beland in een wedstrijd waar het speelveld wel lang is, maar ook erg smal en dan blijkt toch dat wij daar minder goed mee overweg kunnen dan de Rijssenaren.

Dit wordt dan ook nog maar eens extra duidelijk als we nog een doelpunt moeten toestaan in de 48e minuut en de stand 4-2 wordt. Het is cruciaal om nu de deur dicht te smijten, anders kunnen er nog hele rare dingen gaan gebeuren en op basis van het goede spel van Vroomshoopse zijde in de eerste helft is dat absoluut niet terecht. Maar goed, we hebben nog tijd om het allemaal ten goede te keren en dat gezegd hebbende ontwikkelen we zowaar nog een serie best wel grote kansen die allemaal net niet worden verzilverd. Onze tegenstander is vermoeid en dat blijkt uit het feit dat de bal elke keer door het midden kan worden gespeeld om op die manier Sem, Marcel, of Wouter weg te sturen.

In de 55e minuut is het dan eindelijk raak. Na wederom een bal door het midden middels een pass van Marcel heeft Sem tijd en overzicht genoeg om aan alle bespiegelingen van Rijssense zijde een einde te maken en de marge weer op 3 te brengen. De kwartfinale lonkt voor Boys JO13-2. We komen niet meer in de problemen, het verzet is gebroken. We kunnen opgelucht adem halen want de scheidsrechter fluit af en we bekeren door dankzij een 5-2 overwinning.

Wat een wereld van verschil hebben we vanaf de zijkanten mogen aanschouwen. Van flitsend combinatievoetbal in de eerste helft waarbij de aanvalsgolven elkaar in hoog tempo opvolgden met goed en verzorgd voetbal naar een tweede helft waar het ploeteren, werken en afzien was. Of het nu aan de wisselingen in positie, de mentaliteit van onze tegenstander of onze eigen mindset heeft gelegen, daar mag de staf zich over buigen, feit is dat we een ronde verder zijn in het bekertoernooi. Voor ons wordt het zaak om de goede eerste helft mee te nemen en verder te bouwen aan een stukje continuïteit.

Aankomende zaterdag is er geen competitie en ook geen beker. Toch is het gewoon “matchday” voor zowel de D2 als de D1. Vanaf 12 uur zullen er onderling krachtmetingen plaatsvinden in het café van ons aller Dickie (Kremer), want de begeleiding heeft een supervet FIFA toernooi georganiseerd samen met onze jongens. (Kunnen zij ook eens winnen met voetballen 😉 ) Moge de beste winnen, maar bovenal ontzettend veel plezier gewenst natuurlijk.

Man of the match: Jesse Schokker !!! In de eerste helft het beginpunt van heel veel vlot lopende aanvallen en in de tweede helft de mouwen opgestroopt en gewerkt, gestreden en gebikkeld om toch de drie punten veilig te stellen. Dijk van een wedstrijd Jesse !