Voorbeschouwing speelronde 1 van de eerste klasse D d.d. 3 september 2016.

Vooraf

De eerste klasse D. lijkt in het seizoen 2016-2917 zo mogelijk kwalitatief nog sterker dan vorig seizoen. De nieuwkomers zijn de degradanten uit de hoofdklasse DOS’37 uit Vriezenveen, SVZW uit Wierden en Bennekom. Ingestroomd zijn de promovendi Hulzense Boys, De Esch uit Oldenzaal en DUNO D. uit Doorwerth. De laatstgenoemde club werd kampioen met maar liefst 70 punten en behaalde drie titels in de laatste vier seizoenen. Gebleven zijn vv Berkum, Nunspeet en Go Ahead uit Kampen, alle drie ook nu weer kanshebbers, die afgelopen seizoen nog dichtbij de titel waren en uiteindelijk de nacompetitie haalden.  Verder zien we terug DETO, KHC en FC Zutphen, die de nodige kwaliteiten in huis hebben. Vorig seizoen werd SDV Barneveld ten koste van vv Berkum kampioen en promoveerde naar de hoofdklasse, oftewel de derde divisie. Enter Vooruit en WVF degradeerden rechtstreeks naar de tweede klasse, na de nacompetitie gevolgd door Be Quick’28 en Sparta Enschede. DTS Ede zoekt z’n heil nu in een andere eerste klasse.  Er staan mooie derby’s op het programma voor Vroomshoopse Boys, zoals de Twenterand-derby’s tegen DETO, DOS’37 en de streekderby’s tegen Hulzense Boys en SVZW. We kijken er naar uit!

 

Vroomshoopse Boys tegen vv Berkum

Direct al wacht Vroomshoopse Boys een op papier zware strijd tegen het ambitieuze vv Berkum. Trainer Willem Brouwer heeft de ploeg geen promotie kunnen bezorgen en is vertrokken. Zijn opvolger Arno Hoekstra moet nu het team hogerop brengen. Dat gebeurt met een sterke selectie, waarbij sterkhouders als Marc en Chris van der Meulen en Johnson Bacuna de club trouw gebleven zijn. De laatste twee seizoenen was vv Berkum met name op eigen veld beduidend sterker dan Vroomshoopse Boys. Op de Bosrand was er daarentegen niet veel krachtsverschil, al kwamen beide keren de mannen uit Berkum met de schrik vrij. Deze keer hopen we dat het dubbeltje of kwartje een keer de andere kant op valt.

Een onmiskenbaar voordeel dat de thuisclub een ingespeeld team heeft, die in dezelfde samenstelling ook dit seizoen aantreedt. Vanuit de J019 hebben verdediger Ramon Bolks en keeper Chiel Sickman (jongere broer van keeper Tim Sickman) de A-selectie versterkt. Gelukkig heeft routinier Harold Kivits er een seizoen aan vast geknoopt. In de staf is assistent-trainer Job Lamberink (is hoofdjeugdtrainer van de Boys geworden) vervangen door Reinier de Jong. Assistent-scheidsrechter René Netters heeft de vlag doorgegeven aan Henk Oelen, ook in het verleden als al zodanig actief.

Het trainerstrio Eric van Zutphen, Arjan Paters en Reinier de Jong kijkt met gemende gevoelens terug op de voorbereiding. Prima overwinningen, zoals op en bij ON Almelo en Germanicus en goed veldspel tegen DOS’37 en Hulzense Boys werden afgewisseld met mindere prestaties tegen vv Emmen en sv Gramsbergen. De competitie vraagt om een volledige focus en een optimale beleving en dat is onze jongens wel toevertrouwd.  Vanaf de allereerste minuut worden 100 % inzet en concentratie gevraagd om voor een goede competitiestart zorg te dragen. De komende weken wachten na vv Berkum pittige uitwedstrijden tegen Go-Ahead Kampen en KHC en daarvoor is het nodig dat het Boys-team top is. Daar hebben we alle vertrouwen in. Voorspelling Vroomshoopse Boys-vv Berkum: een 3.

 

De Esch tegen DETO

Twee achtereenvolgende promoties hebben De Esch op het eerste klasse-niveau gebracht. Dat gebeurde met vooral eigen opgeleide spelers: heel knap. De vraag is of de geelhemden zich nu op dit hogere niveau kunnen handhaven. In ieder geval wordt fris en fruitig spel aangekondigd. Tegenstander DETO heeft verjongd en de voorbereiding was over het algemeen moedgevend voor de Vriezenveners. Het team van de nieuwe trainer Walter Weghorst wil dit seizoen in de top meedraaien. Een succesvolle ouverture tegen De Esch biedt perspectief om het seizoen goed te vervolgen. Voorspelling: een 2.

Bennekom tegen DUNO D.

De thuisclub werd op een ontluisterende wijze in de nacompetitie naar de eerste klasse terug verwezen. Een geduchte tegenvaller voor Bennekom, dat gewend is op een hoger niveau te acteren. Alles wordt in het werk gesteld om het verloren gegane terrein zo snel mogelijk te heroveren. DUNO D. is echter in de winning mood na een drietal promotie en een ijzersterk seizoen 2015-2016. In Bennekomt kan het weleens een spannende pot worden. Voorspelling: een 3.

DOS’37 tegen Go Ahead-Kampen

De Vriezenveners kwamen tekort voor de hoofdklasse, al vielen er wel enkele mooie overwinningen te noteren, onder meer tegen SVZW en AZSV. Nu gaan de mannen van trainer Philip Agteres op voor een plaats in de top 5 en een periodetitel. Gelet op het spelersmateriaal is dat een reële gedachte. Tegenstander Go-Ahead Kampen verspeelde in de slotfase van de afgelopen competitie de titel en aast op revanche. In Vriezenveen zal het krachtsverschil niet groot zijn, al zie ik de vooral defensief sterke thuisclub nipt winnen. Voorspelling: een 1.

FC Zutphen tegen SVZW

In de Hanzestad wist men zich de afgelopen seizoenen met de nodige moeite te handhaven en was een goede eindsprint beslissend. Pluspunt is de goede technische bagage van de spelers, die vaak de doorslag geeft. Handhaving lijkt ook dit seizoen weer het parool van FC Zutphen. Tegenstander SVZW heeft de ambitie al uitgesproken: kampioen worden en promoveren. De forse financiele injecties bleken in Wierden niet voldoende om afgelopen seizoenen een eenheid te smeden. Onvermijdelijk gevolg een vrije val, die nu omgezet moet worden in een kentering en een nieuwe start van de withemden. De eerste stap dient daartoe in Zutphen gezet te worden, maar dat gaat niet vanzelf.  Voorspelling: een 2.

WHC tegen Hulzense Boys

WHC beleefde als oud-hoofdklasser een uiterst teleurstellend seizoen. Handhaving bleek op het laatste het maximaal haalbare. Er vond een trainerswisseling plaats, waarbij ook oud-trainer van de Boys assistent Henk Harmens, hij is nu trainer van Sc. Rouveen, het veld moest ruimen. Onder leiding van trainer Wiljan Morsing Holsteijn wil het team uit Wezep nu beter voor de dag komen. Hulzense Boys doet het puur met eigen jongens en is alleen daarom al een aanwinst in deze eerste klasse. Trainer Jurgen Kok heeft de nodige flair toegevoegd aan de enthousiaste overwegend jonge ploeg. Dat kan op deze eerste competitiedag meteen al succes opleveren. Voorspelling: een 3.

 

KHC tegen vv Nunspeet

Een sterk punt van KHC is de continuiteit. Trainer Herman Oosterlaar en zijn assistent Fred Zwiggelaar zorgen daar al jaren voor en de kwalitatief sterke spelersgroep vult dat in op het veld. Dit seizoen wordt een plaats in het linker rijtje verwacht. Tegenstander vv Nunspeet liet zich vorig seizoen op eigen veld op de slotdag onverwacht thuis verrassen door uitgerekend KHC en greep naast de prijzen. Mentale hardheid en meer defensieve zekerheid moeten zeker in Nunspeet gekweekt worden en daar is trainer Marcel Boudesteyn hard mee bezig. Als die aspecten verbeterd worden, valt er weer het nodige van vv Nunspeet te verwachten. Zaterdag zie ik niet veel krachtsverschil op sportpark De Venen in Kampen. Voorspelling: een 3.

Leave a comment

Copyright © | Website gerealiseerd door: Alexander Fokkert
KVK Nr: 40059538

vv. Vroomshoopse Boys
Flierdijk 5a
7681 RB, Vroomshoop

T: 0546 - 64 63 62
E: info@vvvroomshoopseboys.nl