In een prachtige ambiance met zo’n 2200 toeschouwers betraden de 22 acteurs van Vroomshoopse Boys en vv Den Ham met arbiter R.H. J. Oude Klieverink uit Overdinkel en zijn beide assistenten G. Malki en M.T. de Leest betraden voor half drie de arena van de Bosrand. Vele fakkels en trommels  zorgden voor een sfeer, die past bij een echte dorpsderby als deze. Bij de thuisclub was routinier Harold Kivits opgeroepen als vervanger van de licht geblesseerde Julien Derks, die niet in de basisformatie kon starten.

vv Den Ham liet direct de aanvallende intenties blijken en na 5 minuten was het al raak. Onnodig balverlies aan Boys-zijde leidde tot een snelle tegenstoot van de gasten over rechts. Kevin Ruiterkamp benutte de ontstane ruimte en zijn afgemeten voorzet werd onberispelijk in geknald door Thomas Remmink. Keeper René Kok was kansloos op de harde en geplaatste inzet van dichtbij. Vroomshoopse Boys probeerde het spel daarna te verplaatsen naar  de helft van vv Den Ham, maar de gesloten verdediging  van de  bezoekers gaf weinig kansen weg. In de 20ste minuut werd een inzet van Thomas Remmink vanaf links nog net tot corner verwerkt door doelman René Kok. In de 22ste minuut werd de solerende Leon Dogger onreglementair gestuit, maar de vrije trap van Robert Veld ging over het doel. Na iets meer dan een half uur kopte de mee opgekomen centrale verdediger Rutger Schrijver uit een corner van Leon Dogger keihard in, maar een verdediger van vv Den Ham wist ten koste van een corner nog net te redden. In de fase erna was er sprake van onnauwkeurig veldspel van beide kanten, waarbij te vaak de lange bal werd gehanteerd. Er kwamen kleine kansen voor Jos Hutten en Ton Kunst aan de zijde van de Boys en Louis Veldhuizen en Kevin Ruiterkamp  aan Hammer zijde, maar die leverden niets op. Toch kreeg de Boys steeds meer greep op het spel, zonder nu tot grote kansen te komen. Zo werd gerust met een al met al verdiende 0-1 voorsprong voor vv  Den Ham.

In de tweede helft kwam Juliën Derks bij de thuisploeg Robin Drenthen vervangen. Er werd meer druk gezet op de verdediging van vv Den Ham en al snel leverde dat een kans op. Jordy Brinkman kwam na een combinatie vrij op rechts, maar zijn voorzet was net niet nauwkeurig genoeg, Juliën  Derks werd even daarna in stelling gebracht door Jos Hutten, maar het schot vloog naast het doel. De Boys bleef het proberen en steeds  meer persoonlijke duels werden gewonnen door de thuisclub. Vooralsnog leidde dat niet tot doelrijpe kansen, maar de druk werd onmiskenbaar opgevoerd. De persoonlijke duels werden hier en daar ook harder, al bleef het steeds binnen de grenzen  van het toelaatbare. Wel moest arbiter enkele keren gele kaarten trekken bij te harde ingrepen.

In de 74ste minuut werd aan Boys-zijde aanvallend gewisseld door Ernst-Jan Heideman in het veld te brengen voor centrale verdediger Andjin van Veen. De Boys-aanvaller stond koud op het veld, toen hij direct een pittige overtreding beging, die door arbiter Olde Klieverink zwaar werd bestraft met direct rood. Dat bracht vv Den Ham in een overtalsituatie. De ingevallen Roy Zorgdrager had in de 78ste minuut de 0-2 op de schoen, maar keeper René Kok redde fraai. In de 80ste minuut werd  aanvaller Ramon de Jong voor Robert Veld gebracht dor de trainers Karlo Meppelink, Arjan Paters en Stephan Bloemendal en werd een heus slotoffensief door Vroomshoopse Boys ingezet.

vv Den Ham bleef met enkele snelle counters gevaarlijk, maar wist de wedstrijd niet in het slot te gooien. In de 91ste minuut werd de niet aflatende inzet van de Boys beloond. Een verre bal werd terug gekopt door Rutger Schrijver en Ton Kunst schoot de bal feilloos in de linker hoek: 1-1.  Het Boys-tiental dwong daarmee op knappe wijze een verlenging af en kreeg in de 9e minuut van de eerste verlenging een mooie kans op een 2-1 voorspong. Na een geslaagde combinatie met Leon Dogger dook Ton Kunst vrij op voor keeper Jeffrey Ekkel, maar de bal werd naast geschoten. vv Den Ham deed het beter in de 14e minuut van de eerste verlenging.

De naar rechts uitgeweken invaller Danny Laarman wist met een uiterste krachtsinspanning spits Louis Vijfhuizen te bereiken, die verwoestend uithaalde.: 1-2. In de 7e minuut van de tweede verlenging leek Lars Scholten de stand  weer op gelijke hoogte te brengen. Twee venijnige schoten van de middenvelder werden echter op prima wijze gepareerd door keeper Jeffrey Ekkel en daarmee was de derby in feite beslist. Invaller Roy Zorgdrager ontsnapte even later op links aan de aandacht van de moegestreden defensie van de Boys en tekende de 1-3 aan.

Niet lang daarna volgde het laatste fluitsignaal van arbiter Olde Klieverink, dat voor dolle taferelen van spelers en supporters van vv Den Ham zorgde. Tegelijkertijd lagen de spelers van de thuisploeg verslagen en diep teleurgesteld op de grond.  Vroomshoopse Boys streed  voor wat het waard was, maar bracht met name in de eerste helft te weinig op de beslissende momenten om het ontketende vv Den Ham te verslaan. Onze voetbalburen plaatsen zich daarmee voor de finale van de nacompetitie tegen Go-Ahead Kampen en die wedstrijd wordt komende zaterdag in de Hanzestad gespeeld.

Vroomshoopse Boys rest niet anders dan de wonden te likken en na het uithuilen opnieuw te beginnen in de tweede klasse. Vier seizoenen lang werd er met louter opgeleide eigen onbetaalde spelers vol overgave in de eerste klasse gestreden tegen in verreweg de meeste gevallen clubs met duur betaalde spelers en dat is op zich al een grote verdienste. Nu is het parool voor hoofdtrainer Karlo Meppelink en zijn staf om met deze talentvolle selectie na een welverdiende vakantie vanaf de tweede klasse weer omhoog te kijken.  De organisatie rondom deze derby was prima en dat verdient een groot compliment aan alle vrijwilligers.  De jeugd in vak B. steunde hun favorieten  vol overgave en sowieso was de stemming rondom het veld uitstekend en respectvol.

Tegen vv Den Ham werd in de volgende opstelling gespeeld: doel; René Kok; achter: Jordy Brinkman, Rutger Schrijver, Andjin van Veen (74: Ernst-Jan Heideman) en Robert Veld (80: Ramon de Jong); midden: Robin Drenthen (46: Juliën  Derks) Harold Kivits, Lars Scholten en Leon Dogger; voor: Ton Kunst en Jos Hutten.